3/25/2007

Bir sır itiraf edeceğim



Günah çıkartma ritüeli yine farklı bir boyuta geçti. Yine "O"nun sayesinde. Neye elini atsa baştan yaratan, neye dokunsa baştan şekillendiren, metabolizmalara hükmeden o kadın sayesinde. O kendi bildiği yolda ilerlerken pazarlama harikası fikirler, güç ve kudret bezeli davranışlar, taşma sınırındaki seksapalite, yetenek, insanları kendine hayran bırakma yetileri DNA’larına çok önceleri işlenmiş. Biz zavallı müzik severler, haberciler, TV, müzik yapımcıları, modacılar, hayranlar, şov insanları da biçare bir şekilde onun müritleri gibi izinden ilerlemekteyiz.

Modern dünyada popüler kültür ülkesinin en kıdemli tanrıçası yeniden doğdu. Üstelik Zümrüdüanka misali küllerinin etrafa saçılıp ortadan kaybolmayı beklemeden. O, salında bunu hep yapıyor. Değişim kelimesinin bir numaralı karşılığı anlamını cümle içinde de sık sık kullanıp görsel ve işitsel dağarcığımızı zenginleştiriyor. O’nun için bugün yapılan yarın eskidir. Zaten dünyada yapılmamış denenmemiş tadılmamış bu kadar çok şey varken olanı tekrarlamaya ne gerek var.

Peki kim bu "O" . Nev-i şahsına münhasır Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie. En avam ortamlara yakışacak uzunluktaki ismine karşılık mütevazı bir tavırla kendini ilk ismiyle çağırmayı tercih ediyor. Zaten bilmeyenler için açıklayalım unutanlar için hatırlatalım... Madonna İtalyanca Hz. Meryem demek. Velhasıl isimle gelen gücün çok şeye vesile olduğu ortada. O’nun yaptığı gibi bir şeyleri tekrarlamaya, size Madonna’ yı anlatmaya gerek yok. Son günlerde gündeme sık sık gelen ülkemizin güzide sanatçılarının izleyebilmek için yurtdışına akın ettiği son turneye gelmek istiyorum. "Confessions Tour". Son albümüyle dans pistinde itiraflarda bulunarak günah çıkartmayı deneyen Madonna mistik bir ritüelide yeniden tasarladı. Kristallerle süslü haç, göz kamaştıran disko topları, cumartesi gecesi ateşini anımsatan kıyafetler... Çıkardığı günah bir dönem SEX kitabıyla çığır açması mıdır, Ray of light albümüyle mistisizmi yüceltmesi midir yoksa son albümüyle yeni disko çağını başlatması mıdır bilinmez. Ancak şu var ki yaptıklarından kesinlikle pişman değil.

İtiraflar turnesi geçtiğimiz gün Tokyo’da verilen konserle son buldu. Geride bıraktığıysa büyülü bir görsel şok yaşamamış yüzlerce hayran. Madonna cephesindeyse banka hesap numarasına eklenmiş bol sıfırlı haneler ve rekorlar kitabının güzide sayfalarından bir bölüm. Öyle ki zatı muhterem son turneyi bir efsane olarak noktalamış durumda. Toplam 60 konserden elde edilen gelir yaklaşık 195 milyon dolar. 1.2 milyon kişinin izlediği bu konser Cher’in efsanevi rekorunu da egale etmiş oldu. Cher’in 192 milyon dolara ulaşmak için 3 yıl boyunca 273 şov verdiğini de ayrıca belirtelim...

Madonna zenginliğine zenginlik katarken yardımlarına da hız veriyor. Afrika’nın en fakir ülkelerinden Malawi’ de 1000 yetimin bakımını üstlenerek onlara yetimhane yaptırıyor. 13 milyonluk ülkede 1 milyon çocuk anne ve babasını AIDS yüzünden kaybetmiş durumda..."Hung Up" starı bu duruma turne sırasında çarmıha gerilme sahnesinde yer vermişti.

Her iyiliğin içinde bir kötülük her kötülüğün içinde bir iyilik vardır düşüncesinden hareketle, her ihtişamın içinde de biraz göz yaşı var. Parıltılı bir sahne ardında yardım bekleyen çocukların hikayeleri belki bu yüzden daha etkili geldi izleyenlere. Acı, umut, aşk, beklenti, eğlence, şehvet, üzüntü, hüzün ... Bütün bu kişisellikler bir yana Madonna’ nın en büyük itirafı sanırım dünya sorunlarına göğüs germeyi yeni kabullenmesi. Bush’un ve savaşın karşısında, yardıma ihtiyaç duyanların yanında yer alması son yıllarda üstlendiği görevlerden. İnsanları uyandırma ve harekete geçirme yeteneklerine fazlasıyla sahip olan Madonna popüler kültürü de kendi "ışığı" ile artık insanları uyandırmak ve harekete geçirmek için kullanıyor. Uyanıp dünyanın farkına varanlara ne mutlu. Jimnastik kıyafetleri giyip disko toplarıyla ortalarda dolanan yerli Madonna şarkıcıların da "ışığı" yakalamaları dileğiyle.


Dip not:

Sayısal bilgiler Billboard dergisine ve madonnaturk sitesine aittir.

www.madonnaturk.com ; en iyi yerli fan sitelerinden. Madonna ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Confessions On A Dance Floor ; Son albümü dans müziği sevenlere şiddetle tavsiye edilir.I'am going to tell you a secret ; hayatını anlatan belgesel, "ışığı" daha iyi anlamak üzerine.

www.zekirdek.com sitesinde ki köşemde yayınlanmıştır.