3/25/2007

O kesinlikle apayrı...


O kesinlikle apayrı

Gerçekten.. Yani artık öyle... Bize fazlasıyla kanıtlamış durumda. Burada yetiştiğini ama doğum yerinin başka bir galaksi olduğunu önce kendi anladı sonra bize anlattı. Öze dönüş yolculuğunun en yeni örneğiyle bir değişim masalı Hande Yener. İçine limon sıkılmış aşkların deneyimli kadını karmaşık bir şehirde Berlin duvarı misali kararlı, Eyfel kulesi gibi etkileyici bir şekilde ayakta çok şeye meydan okuyor. Do'dan Si'ye müzikal karmaşanın içinde yön bulmak zor olsa gerek. Malum beğeniler değişiyor, beklentiler artıyor ama nota sayısı aynı kalıyor.

Senden ibaret albümünde saçları örgülü masumiyet timsali karşımızda kendini takdim ederken aslında el değmemiş bir coğrafyanın koruma altındaki üyesi gibidir. Peri masalı güzide müzik piyasamızda fazla uzun sürmediği için dişilik kelimesi en yaban haliyle her kesimde olduğu gibi Hande de kendini gösterir...Yoksa mani yoksa engel bu yol da kabul görülür. Popülerlik yolunda emin adımlarla ilerleyen Hande tali yollardan otoyola çıkmayı başarır. Gerisi zaten kolay. Bir kere hızlandıktan sonra durdurana aşk olsun.. Yeter ki siz mola vermek istemeyin.

İşte bu otobanda son sürat yolculuğun son noktasında Hande yeni rekor denemelerine başladı. Üstelik yüksek hızın kontrolü de kesin. Aşk kadın ruhundan anlamıyor gibi sitemkar bir albümün ardından pop müzikte girilen keskin viraj başarıyla atlatılmış gibi... Türk müziğinde açık ve net bir başkalaşım örneği. Bunca zamandır istediğimiz çok şey değil-di ama sesimizi duyan yoktu. Hande dilsiz gönüllere mi tercüman oldu bilinmez ama "kalite" kelimesini iyi kavramış. Müzikal zenginlik yolunda öğrenilecek ne varsa yıldızlı pekiyi şeklinde kompozisyonlarla Hande tarafından ilan edildi. Malum kompozisyon yazmak yetenek işi. Yetenek kadar duygusal zeka işi. O da fazlasıyla var zaten ama Handenin duygusallığı eskiyi bırak yeniye bak cinsinden. Ayakları yere basan bir güç göstergesi gibi. "Unutulan aşkın yası tutulamaz" "Yola devam" "Unut"... İnsanın kendini telkin etmesi kendine yetebilir olması güzel birşey. Giriş gelişme sonuç gibi. Biz sanırım en heycanlı yerindeyiz. Kabına sığmayan Hande'nin üretkenlik sınırlarının taşan yeni ürünü piyasada. "Hande Maxi" Türk müziğinin maximim noktalarından biri. Elektronik ritimlere, sözlere, sese ve fotoğrafa dikkat... Türkiye'de de kaliteli bir şeyler olabiliyormuş.

İtalya'da çekilen kliplerin özgünlüğünden bahsetmeye gerek yok sanrım. Yabancı kliplerin yerli versiyonlarını izlemekten bıktığımız şu günlerde imrenilmesi gereken hareketler bunlar. O "Kendine bir beden seç, sonra da iyi bir ruh" diyor. Yani ambalajın önemi yok fonksiyonel ol yeter tarzı. Yeni çağ gereklerini kavramış bir insandan not alınması gereken sözler. Hande Yener son albümüyle kesinlikle "Apayrı". Kalite adına bir şeyler duymak isterseniz kulak vermelisiniz.

www.zekirdek.com sitesinde ki köşemde yayınlanmıştır.