3/25/2007

Cool amazon



Yıllar O'na ihanet etmiyor

Pop müziğin Türkiye tarihi demek onu yüceltmenin yanında önemsizleştirir de aslında. O sadece geçmişe ait bir durum değil. Bugün var olan ve gelecekte de efsane yapısını sürdürecek bir isim. Türk pop müziğinin dünü bugünü ve yarını. Süper starı, kraliçesi, divası. Sezen Aksu'nun bile geçtiğimiz sene "O'na hayranım" dediği saygıda kusur edilemeyecek bir idol. Şarapları kıskandıracak şekilde gün geçtikçe güzelleşen bir sanat eseri. Kalite, ses, içtenlik… Cool kadın Ajda Pekkan içimizi titretmeye, hayranlık duyurmaya devam ediyor.

1962 yılında "SES" dergisine kapak olarak başlayan popüler serüven aslında sadece onun değil Türkiye'nin popüler serüveni. Batılı müzikal türlerin yeni yeni ülkemize girmeye çalıştığı yıllarda devreye giren bir temsilci. Yeni yetme müzik sevdalıları Avrupa'da boy göstermeye, göstermelik yabancı singıllar yayınlayarak bir "başarı" göstergesi olmaya çalışırken, Pekkan bu yolları kariyerinin ilk yıllarında deyim yerindeyse cebinden çıkarmış. Kasırgalar kopardığı, Türkiye'nin bir süper starı var dedirttiği yıllarda o aynı zamanda Avrupa sahnelerinde de salınır.

Yaptığı albümler, seslendirdiği şarkılar, çalıştığı isimler, Türk müziği neydi ne oldu dedirtecek cinsten. Pop müziğin ülkemizde Fransız ve İtalyan isimlerle temsil edilmeye başladığı zamanlarda ülkemizin vizyonu da Ajda olabilirdi. Müzikal dünya kadar yedinci sanata da el atar. O yıllarda hafızalarda bir kıvılcım canlandıran Pekkan bugün en cool haliyle aramızda.

Bir zamanların kapılarında kuyruklar olan plak satıcıları şimdilerde Internet ile baş etme yolları ararken, yeni sanatçılar albüm satamamaktan şikayet ederken Ajda Pekkan uzun bir sessizliği bozarak aramızda döndü. Onun alımlı ve karizmatik tavırları zaman zaman insanlara üst gelse de o bu albümle bunun ne kadar anlamsız olduğunu anlatmaya çalışıyor. O cool kadının içinde yatan aslında bir kedi. Kimi zaman bir Eski Mısır kedisi gibi asil, kimi zaman bir ev kedisi gibi uysal, kimi zaman da bir panter gibi savaşçı. Ben aslında o gördüğün cool kadın değilim derken yaptığı gönderme aslında bunca zamandır onu tanımayanlara, tanıyamayanlara. Güzel bir deniz kabuğunu olduğu gibi kabullenmek yerine içindeki inciyi keşfetmeye çağıran cüretkar bir teklif aynı zamanda. Tabii teklif var ısrar yok misali sadece görmeyi bilenlere. 20'lik sanatçılara taş çıkartır cinsten sarı saçları güzelliği ve sportif kıyafetleriyle 2000'lerin Ajda'sı kesinlikle dudak ısırtıyor.

Yeni albüm münasebetiyle sahneden sahneye ışınlanıp görsel ve işitsel şölenler yapmayı sürdüren Ajda canlı performansından hiç bir şey kaybetmediğini, ses kalitesinde hiçbir bozulma olmadığını, kısaca yılların ona değil asıl bize ihanet ettiğini gösterdi. Sahne üstünde kısacık etekler, transparan elbiselerle arz-ı endam ederken kim onun bir değil bir sürü devre tanıklık ettiğine inanır.

"Pişti" tarzında günü birlik bir popüler kültür arenasında boy gösterse de bize aslında iç dünyasını yansıtma konusunda uygun bir fırsat sunuyor. Kliplerle, konserle ya da magazin programlarının peşinden koştuğu bir haber kaynağı olan sanatçıların hayatlarını, iç dünyalarını hangimiz ya da kaçımız yakından biliyoruz ki? Ajda konulara yaklaşımı, sakinliği ve dünya görüşünü iyilik timsali şeklinde bizlere aktarmayı başarmış durumda.

Cool kadın ve Vitrin şarkıları arasında yapılamayan zorlu bir karar sürecinin ardından kazanan Vitrin olmuştu. Herkes sabırla ikinci klipin gelmesini beklerken bu çekişmeyi bilenlerde ikinci klibin cool kadın şarkısına geleceğini düşünebilir. Ama hayır. Yeni videonun Amazon şarkısına çekilmesine karar verildi. Murat Boz'un da eşlik ettiği siyah beyaz çekilen video 80'li yılların müzikal tarzına yaptığı göndermeyle bizi bizden alan şarkılardan biri. Bunun yanında bir sürpriz daha. Uzun sürenin ardından Pekkan hayranlarını sevindirme konusunda kararlı. Öyle ki albümün üçüncü klipi de hazırlanmış durumda. Amazon parçasından kısa bir süre sonra yayınlanacak olan video ise "Sevdalı Başım". Son albümün duygusal şarkılarından olmayı başaran şarkı animasyon olarak ekranlara gelecek. Yabancıların aksine ülkemizde genelde animasyon klipler için paradan kısıldığını düşünürsek umarız bizi yanıltarak güzel bir klip izleriz.

Bunların yanında tabii bir de yeni dönem albümlere çekilen klip destekleri var. Albüm satışlarının düşmesi nedeniyle minimum maliyetle satış yapmaya çalışan şirketler klip saylarını da azaltmaya başladı. Umuyoruz ki Ajda hit dolu bu albümünden, albümsüz geçen yılların acısını çıkarır ve "Senden sonra tufan" ve "Cool kadın" şarkılarına da video ile müzik kanallarına renk verir.

www.zekirdek.com sitesinde ki köşemde yayınlanmıştır.