3/30/2007

Neydik ne olduk





Adet oldu artık, yeni bir yıl biterken eskilere şöyle bir dönüp bakmak. Neler yapmışız, neler görmüşüz. Gözden geçirmek güzel ama her şeyi yazmaya gerek yok. Biraz daha ön plana çıkan isimlerden bahsedelim. Bugün dünün devamıysa eskiyi hatırlamak haklı bir gerekçe tabi. Gelenekleri bozmadan hızlı bir tura çıkalım.

Tarkan;

Mitolojik bir efsane, bir ütopya gibi görünen hatta görünemeyen, kendimizi bildik bileli duyduğumuz bir şehir efsanesi İngilizce albümü 2006 yılı için de duyabildik sonunda. İnanması güç olan bu albüme inanmasak da olurmuş aslında. Hayalimizde ki albümün daha başarılı olacağı muhtemel. Albümün vitrini Bounce keyifli olsa da albümde ki diğer şarkılarda aynı tadı bulmak maalesef zor. Velhasıl Avrupa listelerinde de izleyemediğimiz Tarkan’nın büyük çıkışı başka bahara kaldı. Müzik dünyası beklenmedik anlarda yaşanan çıkışlara aşikar. Bu yüzden zaman ne getirir bilinmez. Güncel ritimlere adapte olmuş, çok fazla alaturka kaygılar içermeyen çalışmaların daha başarılı olacağını düşünüyorum. Tabi bir de Start the Fire videosunda izlediğimiz kırmızı kıyafeti tarzında ki giysilerden de kurtulmalı.


Ajda Pekkan;

Diva kesinlikle 2006 yılını oldukça verimli geçirdi. Sezen Aksu desteğini yanına da aldıktan sonra uzun bir bekleme süresinin ardından harika bir albüm hazırladı. Konserler TV programları da cabası. Gençleşen, günümüz ritimlerine de çok güzel bir şekilde adapte olan Ajda’yı her nesil yakından tanıma fırsatı buldu. Tek üzdüğü taraf ise Vitrin şarkısı dışında yeni bir videoyu hala göremedik. Geçtiğimiz aylarda Amazon ve Sevdalı Başım şarkılarına yeni videolar çekildiğini duyurmuştum ama ısrarla beklemekteyiz. Video klipler arasında ki zaman farkı uçuruma dönüşmüş durumda.


Hande Yener;
Geçmiş haftalarda yazdığım yazılardan bir tanesini değişimiyle şaşkınlık yaratan eskilere oranla Apayrı bir albümle aramıza gelen Hande’ye hitap etmiştim. Övgü dolu sözleri yinelemeye gerek yok sanırım. Çok güzel modern ve özgün bir albümün ardından gelen yine kapak ve ambalaj tasarımına kadar apayrı bir çalışma sergileyen Hande yüksek hızda sendelemeler yaşamıyor da değil. Öncelikle Biraz Özgürlük gibi güzel bir şarkıya çekilen o sanat eseri klip içinde kulak tırmalayan bağırmalar ve dansçıların ayak sesleri oldukça rahatsız edici. İkincisi ise sanırım herkesin izlediği kedi kadın kıyafeti. Hande Yener kesinlikle tek düzelikten uzaklaşmış bir tarz yakaladı. Umarım zorlamalara kaçmadan, bir şeyleri kanıtlamak zorunluluğu hissetmeden açtığı kulvarca güzel bir şekilde ilerler. Biz sevenlerini de korkutmaz.


Kenan Doğulu;
Doğru bir seçimle Türkiye’yi iyi bir şekilde temsil edeceğine inandığımız Kenan Doğulu bu yıl Eurovision’da olacak. Onun başlı başına müzikal geçmişi ve ağabeyinin desteği bu görev için yeterli olurdu ama son albümünün başarısı kuşkusuz pekiştirici oldu. Adaylık sonrası Sezen Aksu’nun da kendisine destek verdiğini açıklamasıyla ortaya büyük ihtimal güzel bir çalışma çıkacak. Çakkıdı gibi ancak Sezen’den çıkması muhtemel sözlerin yarattığı etki ortada. Ancak albümün diğer parçalarını dinlemeyenler varsa kesinlikle çok şey kaçırıyorsunuz. Albüm kesinlikle katılmak gereken bir festival.


Nazan Öncel;
Kadir kıymet zedelenmesine maruz kalan Öncel, haklı olarak kıyas güdülmeden yaptığı işlerin saygı görmesini istiyor. Görüyor da tabi ki ama sırt çevirenler de yok değil. Kral görülenlerin yanındakilerin önemsizleştiği ülkemizde Nazan Öncel küstürülmemesi ve el üstünde tutulması gereken bir değer. 7’in Bitirdin albümüyle aramıza dönen Öncel sağlık sorunlarını da atlatıp üniversiteden mezun olma başarısını da gösterdi. Albüm Nazan Öncel’in özgün şarkı sözlerinin güzel bir derlemesi. Hüzün kelimesini de derinden yakalayan Öncel’in albümü 2006’nın olmazsa olmazlarından.


Hepsi grubu da müzik dünyamızın yükselen değeri oldu. Dans ve yetenek kelimelerinin yanına Sezen Aksu desteği ve Pepsi kampanyası da eklenince 2006 gülümseyen bir yıl oldu. Dağılma sinyalleri gelmeden umarım güzel bir şekilde ilerlerler.


Bu yıl devlerin gösterisine sahne olunca yazmakla bitmiyor tabi. Rock dünyasından Mor ve Ötesi’nin Büyük Düşler albümü, Emre Aydın’nın Afili Yalnızlık’ı öne çıkan çalışmalar. Rock müzik dünyası giderek hareketleniyor. Buna da sonra değiniriz.


Gülşen, Yıldız Tilbe, Gülben Ergen, MFÖ, Işın Karaca, Nil ve daha fazlası. Yazmakla bitmeyecek bir müzikal şölen. 2006 yılında nispeten orta ritim bir yıl yaşadık. Şarkıcıların genelinde ya yeni bir arayış ya da bir değişim süreci ortada. Belki ticari koşullarda yaşanan değişimler belki onları da sıkmaya başlayan tek düze şarkılar. Sonuç her neyse güzel dönemlerin habercisi bunlar. 2007 güzel bir yıl olacak. Yani olsun… Lütfen…