4/02/2011

X & Y kromozomları, müzikal genlerin mirası




İkinci stüdyo albümleri “A Rush Of Blood To The Head” ile hızlı gelişimini tamamlayan Coldplay, yeni albümleri X & Y ile erken olgunluk dönemlerini yeni hayranlara aktarmaya hazır.

İlk çıktıkları zaman müzik dünyasına yenilik getirmedikleri düşünülen, sürekli olarak diğer gruplarla kıyaslanan ve post-Radiohead grubu olarak görülen Coldplay kısa bir süre sonra bu yorumların ne kadar da haksız olduğunu kanıtladı.

“Shiver” ile ilk çıkışlarını gerçekleştiren grup üyeleri aslında nasıl çetin ceviz bir dünyaya iniş yaptıklarının da farkındaydı. Kendilerine yöneltilecek yorumlara, acımasız müzik piyasasına ve benzer gruplar arasından sıyrılmak zorunda olduklarını karamsar bir şekilde ilk denemeleri “Brothers And Sisters” ile öngörüde bulunan Coldplay eleştirilere de açık bir konumdaydı.

Ne var ki Chirs Martin eli kolu bağlı, rock dünyasının ortasında “Trouble” ile başının belada olduğunu söylerken pek de umutsuz değildi. Videolarında; alışıla gelmiş karanlık ve kasvetli, İngiltere’ nin hiç gün yüzü görülmeyecek gibi gelen coğrafyasından beslenen ortamlarda konu başlar ama en sonunda da mutlaka Mesih misali karanlığı yok eden bir ışık görünürdü. Başarı muhtelit döngüde kaçınılmazdır herkesi bulur mu yoksa çalış senin de olur mu bilinmez ama videolarındaki misal karabulutlar yavaş yavaş başarı bırakarak dağılmaya başlamıştır bile.

Studland koyunun eşsiz kumsalında yine karanlıkta başlayan videosunun sonunda doğan güneşe karşı, “Yellow” parçasını söylerken de doğa ananın nimetlerini, şarkı sözlerinden içeriğe kadar sindirdikleri belliydi. Aydınlığı doğru yerlerde aramaya devam eden grup üyeleri karanlığa mum tutmaktansa başarı getirecek yerlerde bulunmaya dikkat etti. Rockerfeller konser salonunun çığlıklar içinde inleyen müzik tutkunlarına karşı, dev spot ışıkları altındaki sahnesi bu arayışın en dikkat çeken mekanıydı. Özellikle canlı performans olayını rockın alışılmış ritüellerinden uzakta yapan Coldplay sahne başarısıyla da göz doldurdu.

İlk albümleriyle Anglosakson müzik devleri arasında ezilmeden yer edinmeye çalışan grup üyeleri kısa süre içinde ayakta durmayı başarır. Yapılan yorumları ters tepilmeye başlandığı gibi olumlu tepkilerde çoktan yükselmiştir. “A Rush Of Blood To The Head” vakit kaybetmeden üretken grubun elinden piyasaya çıkar. Müzikal alemde edindikleri yeri kaybetmemek adına sınırlar çizilir ve yeni singıl “In My Place” yayınlanır. Sözlerinde “sınırları değiştiremiyorum, kayboldum” derken aslında başarının ne kadar hızlı geldiğini de ortaya koyar. Biraz şaşkınlıkla da olsa durumu kavramaya çalışan grup üyeleri, hayranları ve eleştirmenler tarafından hallice ve genişlemeye oldukça müsait belirlenen bir hat içinde gelişimini sürdürür. Sınırları korumak adına ardı ardına ataklarda bulunan Coldplay birbirinden başarılı singıllarla ufkunu genişletir.

Zaman kavramının hızlı akışı grup üyelerini artık korkutmaz. “Clocks” ve “God Put A Smile Upon Your Face” singıllarının getirdiği başarı herkesin yüzünde tatlı bir gülümseme yaratmıştır. Kolay kolay herkese nasip olmayacak bir istikrarla kısa sürede bütün olumsuz eleştirileri minimal düzeye çeken Coldplay kemik bir fan kitlesini çoktan edinir. Rock dünyasında kaliteli ritimlerin usta temsilcilerinden olan grup alışılmış kaotik, insanı alaşağı eden sert boş müziklerden, sabun köpüğü sözlerden en uzakta kalan isimlerden.

Gel zaman, git zaman grubun esas oğlanı Chris Martin alışılageldik düzeni bozmaz ve kendine has bir hayran kitlesi kazanır. Ne kadar gizlese de bu hayran grubu içinde birisi vardır ki Martin’de ona kayıtsız kalamaz. Gwyneth Paltrow, Martin ilişkisi uzun süre ayyuka çıkmasa da sonuç evliliktir. Geçen süre içinde fazla göz önünde olmak istemeyen çift kendilerini görüntülemeye çalışan gazetecinin Martin tarafından tartaklanması ile tekrar gündeme gelir. Şöhret dünyasının stresi ya da Martin’in göz önünde olmak istememesi. Sorun her neyse popüler dünyaya adaptasyon müzik dünyasındaki kadar değildir.

Temmuz 2000 de başlayan serüven beş yılda olgun bir döneme ulaştı. Yılın en merakla beklenilen albümlerinden biri X&Y altı haziranda piyasada olacak. Yeni albümle ilgili olarak “matematikte x ve y her zaman cevaplıdır ama gerçek hayatta kimse bilemez” diyen Martin albümdeki sözlere de göndermeler yapıyor. Aşk, ölüm, kaybetmek, yaşamak ve bunların dışında sistematik gelişen bir hayati düzen. Sorgulamadan kabul görülen, içeriği inceleme ihtiyacı bile hissetmeden kader döngüsüne koyulan onlarca ekstra olay. Bilimde x ve y kavramlarının kesinliğine karşın, uzaktan yakından hissel algılamada bile bulunamayacağımız olaylar. İşte yeni albümün derin anlam içeren sözlerinin baş tacı edilen kaynağı. Gitarist Jonny Buckland 18 ayda tamamlanan albümün müzikal açıdan da zengin bir içeriğe sahip olacağının sinyallerini veriyor. “Kendimizi zorlayacak noktada çalabildiğimiz kadar iyi çaldık, doğru olduğuna inanıncaya kadar da devam ettik” diyerek müzikal açıdan oldukça kaliteli çalışmaların ortaya çıktığını anlatmak istiyor Buckland. Aslında bu yeni albüm “A Rush Of Blood To The Head” zamanında ortaya çıkmaya başlayan bestelerin sindirilerek yüceltilmiş halleri. Bu nedenle de aceleye gelmeden hazırlanan çalışmalar müstakbel ödüllerin ve listelerin bol kıdem manzaralı zirvelerinin şimdiden rezerve edilmesini sağlıyor.

Albüm öncesi çıkan muhtelif dedikodulara göre The Street grubuyla düet gündeme gelmişti. Garage-rap tarzıyla müzikleri kadar, gündelik hayata dair sözleriyle dikkat çeken grubun Coldplay ile yapacağı düetin hit olacağını şimdiden görmek kuvvetle muhtemel. Albüm prodüktörleri Morrisey ve Elbow un çalışmalarına da imza atan Danton Supple ve Kings of Convenience’ ın huzur dolu şarkılarına hayat veren Ken Nelson, Coldplay’in yeni çalışmalarına da temelden destek veriyor. Çalışılan isimlerin kazandıkları başarılar göz önüne alınırsa Coldplay’ in zafer nidaları atması mümkün.

Ne var ki grubun ulaştığı nokta tedirginlik yaratmaya da bol miktarda mahal veriyor. Chris Martin hayranlarına yeni albümün ulaştığı noktaya diğer albümlerde tekrar ulaşamayacakları korkusu yaşadığını çekinmeden söylüyor. Bu kadar iddialı ve kendinden emin bir çalışmanın sürekliliğini isteyen grup, çoğalmak, yenilenmek ve devamını sağlamak kelimelerinin türevlerini oluşturan temsili kromozomlar X&Y yi de haklı olarak kendilerine albüm ismi edindi. İlk singıl olarak seçilen “Speed Of Sound.” Mayıs 23’te radyo ve televizyonlarda dönmeye başlayacak. Hızlı ve etkili bir çıkışla yaza damgasını vuracak gibi görünen Coldplay kendi yarattıkları ekolün yeni ürünüyle uzun süre gündemde kalacak gibi görünüyor. Yine seçilen singılın isminden de anlaşılacağı gibi Coldplay müziğinin yayılım hızından emin.

Basatap dergisinde yayınlanmıştır.